Andra försöket att bygga en kompostreaktor

Mitt andra försök att bygga en kompostreaktor har börjat. Efter att den första misslyckades på grund av att flisen lades upp i för tjocka skikt innan den vattnades har en del andra förändringar gjorts i det ursprungliga upplägget. Slangtornen som enligt litteraturen skulle göra det enklare att riva reaktorn visade sig väldigt besvärliga att skotta ur, så den här gången har jag tillverkat horisontella spiraler fastsatta på armeringsnät, enligt den modell som används av kompostreaktorbyggaren Heiner Cuhls i Tyskland (se t.ex. här: http://native-power.de/). Tre sådana á 100 m slang har lagts i reaktorn, kopplade i serie; en nära botten, en i mitten och en i toppen. Vi får se om de visar sig vara enklare att få ut ur den nya reaktorn när den har komposterat färdigt.

Den nya, platta typen av värmeväxlare.

En annan nyhet är sidorna. Första gången stöttade vi sidorna med halmbalar för att få dem så lodräta som möjligt. Halm är utmärkt som yttre isolering och komposterar ju själva ihop. Det är dock svårt att få ta på halm där vi bor, särskilt i småbal, och det kostar en del pengar att köpa in nya balar varje år. Den här gången har vi, återigen i enlighet med exempel från Tyskland, investerat i armeringsnät som stöttar sidorna och som enkelt kan plockas bort när den komposterade flisen ska grävas ut.

Reaktor 2 nästan färdigställd med armeringnät som håller flisen på plats.

Detta år fanns det inte tid att hinna flisa all flis själv, varför jag köpt in flis. Som tur var gick det att få tag på flis som flisats färsk och kunde levereras ganska omgående till oss. Eftersom det inte fanns några halmbalar som tog upp plats den här gången gick det åt en större mängd flis, c:a 55 kbm.

Den här gången var jag noggrannare med att vattna kontinuerligt och lägga på flisen i tunna skikt. Temeraturmätarna har lagts i reaktorn som förra gången och värmen ser redan ut att stiga, så nu håller vi tummarna.

Jag återkommer med löpande rapporter kring hur värmen utvecklar sig.

Leave a Reply